Provoňte byt perníkem. Perníková chaloupka vám zaručeně přinese vánoční atmosféru. Přinášíme vám šablonu i recept na perníkové těsto. A navíc i pár užitečných rad.

Není recept jako recept

Ten náš je zaručeně vyzkoušený. Stačí zpracovat těsto, nechat nejlépe do druhého dne uležet a pak už jen stačí vykrajovat.

  • 3 vejce utřete s 30 dkg mletého cukru (nejrychlejší je to v robotu),
  • přidejte ke 75 dkg hladké mouky, do kterého jste zamíchali
  • perníkové koření (6 malých kávových lžiček),
  • 2 dkg sody (malá lžička) nebo 1/2 prášku do pečiva,
  • 4 lžíce medu,
  • 20 dkg HERY (rozpustit a nechat vychladnout),
  • 1 lžíce rumu

Z těsta vyválíme asi 0,5 cm silný plát a z něho vykrajujeme tvary podle šablony, které pokládáme na pečicí papír na plech. Na plechu vykrojíme detaily okna, dveře…

Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C, 8-10 minut.

Poleva na perníčky

Většina receptů na polevu obsahuje citrónovou šťávu. Náš recept obsahuje lžičku octu. Recept jde z generace na generaci a vlastně už ani nevíme, proč zrovna s octem. Snad to kdysi bývala (a vlastně stále je) levnější varianta. My ji ale používáme proto, že je prostě nejlepší.

  • 1 bílek
  • mletý cukr co se vejde
  • 1 kávová lžička octu

Nejprve si ozdobíme jednotlivé díly a až pak je budeme slepovat. Začneme lepením boků chaloupky. Po zaschnutí přilepíme střechu.

Šablony na perníkovou chaloupku

Šablona na perníkovou chaloupku č. 1

Šablona na perníkovou chaloupku č. 2

Pár dobrých rad nakonec

Perníčky před pečením potřete vodou. V troubě pak při vypařování vody lépe vyskočí. Po vytažení plechu upečené perníčky ihned potřete vejcem, aby se krásně leskly.

Pokud pečete malé kousky perníčků, přidejte do krabice s upečeným cukrovím i kousek jablíčka. Perníčky tak rychleji změknou.

Za náš tým Heky.cz vám přejeme, aby ta vaše perníková chaloupka byla ta nejkrásnější. A přejeme šťastné a veselé Vánoce.

360801afd164327a1d62ef590747127d

Zdroj obrázku: pinterest

c3b378dce139d9fd8e013bd8bc05d6bf

Zdroj obrázku: pinterest

Zdroj úvodního obrázku: pinterest