Perníková chaloupka
Provoňte byt perníkem. Perníková chaloupka vám zaručeně přinese vánoční atmosféru. Přinášíme vám šablonu i recept na perníkové těsto. A navíc i pár užitečných rad.
Není recept jako recept
Ten náš je zaručeně vyzkoušený. Stačí zpracovat těsto, nechat nejlépe do druhého dne uležet a pak už jen stačí vykrajovat.
- 3 vejce utřete s 30 dkg mletého cukru (nejrychlejší je to v robotu),
- přidejte ke 75 dkg hladké mouky, do kterého jste zamíchali
- perníkové koření (6 malých kávových lžiček),
- 2 dkg sody (malá lžička) nebo 1/2 prášku do pečiva,
- 4 lžíce medu,
- 20 dkg HERY (rozpustit a nechat vychladnout),
- 1 lžíce rumu
Z těsta vyválíme asi 0,5 cm silný plát a z něho vykrajujeme tvary podle šablony, které pokládáme na pečicí papír na plech. Na plechu vykrojíme detaily okna, dveře…
Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C, 8-10 minut.
Poleva na perníčky
Většina receptů na polevu obsahuje citrónovou šťávu. Náš recept obsahuje lžičku octu. Recept jde z generace na generaci a vlastně už ani nevíme, proč zrovna s octem. Snad to kdysi bývala (a vlastně stále je) levnější varianta. My ji ale používáme proto, že je prostě nejlepší.
- 1 bílek
- mletý cukr co se vejde
- 1 kávová lžička octu
Nejprve si ozdobíme jednotlivé díly a až pak je budeme slepovat. Začneme lepením boků chaloupky. Po zaschnutí přilepíme střechu.
Šablony na perníkovou chaloupku
Šablona na perníkovou chaloupku č. 1
Šablona na perníkovou chaloupku č. 2
Pár dobrých rad nakonec
Perníčky před pečením potřete vodou. V troubě pak při vypařování vody lépe vyskočí. Po vytažení plechu upečené perníčky ihned potřete vejcem, aby se krásně leskly.
Pokud pečete malé kousky perníčků, přidejte do krabice s upečeným cukrovím i kousek jablíčka. Perníčky tak rychleji změknou.
Za náš tým Heky.cz vám přejeme, aby ta vaše perníková chaloupka byla ta nejkrásnější. A přejeme šťastné a veselé Vánoce.
Zdroj obrázku: pinterest
Zdroj obrázku: pinterest
Zdroj úvodního obrázku: pinterest