Horké vánoční nápoje
Dlouhé zimní večery, chladné počasí. Čas stvořený pro horký vánoční nápoj. Pokud nevíte, jak na svařené víno nebo punč, níže přinášíme recepty, které vás inspirují.
Vánoční punč – 6 porcí
- 100 g rozinek
- 50 g sušených brusinek
- 30 ml rumu nebo griotky
- ½ litru silného černého čaje
- 1 litr červeného vína
- 1 citron nakrájený na plátky
- 4 svitky skořice
- cukr podle chuti
- Sušené ovoce naložíme do rumu, nebo griotky, namáčíme alespoň dvě hodiny.
- Svaříme čaj, víno, plátky citronu a skořici.
- Do nahřátých sklenic vložte naložené ovoce v rumu, zalijte punčem a podle chuti oslaďte.
- Sklenici můžeme ozdobit plátkem pomeranče, nebo vložit celou skořici.
Svařené víno – 4 porce
- 1l červeného vína
- 1-4 kousky skořice (dle chuti)
- 5-15 kusů hřebíčku (opět dle chuti)
- cca 6 polévkových lžic cukru
- kůru z citrónu nebo pomeranče (je možné použít i kůru z jiných citrusů)
- další koření dle chuti: muškátový květ, badyán či rozinky
- V hrnci si připravíme z cukru karamel, ten přelijeme hrnkem vody, přidáme všechno koření. Můžete přidat i plátky pomeranče.
- Necháme provařit, aby se koření rozvonělo.
- Přidáme víno a ohříváme. Víno nesmí přejít varem.
- Nalijeme do sklenic, můžeme dozdobit plátky pomeranče.
Grog
- 40 ml rumu
- 200 ml vody
- cukr
- citrónovou šťávu
- celou skořici
- pár kousků hřebíčku
- Do hrnce dáme vodu, koření a citronovou šťávu, přivedeme k varu a chvíli provaříme.
- Do sklenice nalijeme rum, zalijeme přeceděnou směsí vody a koření.
- Dosladíme, ozdobíme plátky citrónu.
Zdroje receptů: Alkoholium

Publikováno