Dlouhé zimní večery, chladné počasí. Čas stvořený pro horký vánoční nápoj. Pokud nevíte, jak na svařené víno nebo punč, níže přinášíme recepty, které vás inspirují.

shutterstock_1191196972

Vánoční punč – 6 porcí

  • 100 g rozinek
  • 50 g sušených brusinek
  • 30 ml rumu nebo griotky
  • ½ litru silného černého čaje
  • 1 litr červeného vína
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • 4 svitky skořice
  • cukr podle chuti
  1. Sušené ovoce naložíme do rumu, nebo griotky, namáčíme alespoň dvě hodiny.
  2. Svaříme čaj, víno, plátky citronu a  skořici.
  3. Do nahřátých sklenic vložte naložené ovoce v rumu, zalijte punčem a podle chuti oslaďte.
  4. Sklenici můžeme ozdobit plátkem pomeranče, nebo vložit celou skořici.

svarak

Svařené víno – 4 porce

  • 1l červeného vína
  • 1-4 kousky skořice (dle chuti)
  • 5-15 kusů hřebíčku (opět dle chuti)
  • cca 6 polévkových lžic cukru
  • kůru z citrónu nebo pomeranče (je možné použít i kůru z jiných citrusů)
  • další koření dle chuti: muškátový květ, badyán či rozinky
  1. V hrnci si připravíme z cukru karamel, ten přelijeme hrnkem vody, přidáme všechno koření. Můžete přidat i plátky pomeranče.
  2. Necháme provařit, aby se koření rozvonělo.
  3. Přidáme víno a ohříváme. Víno nesmí přejít varem.
  4. Nalijeme do sklenic, můžeme dozdobit plátky pomeranče.

grog

Grog

  • 40 ml rumu
  • 200 ml vody
  • cukr
  • citrónovou šťávu
  • celou skořici
  • pár kousků hřebíčku
  1. Do hrnce dáme vodu, koření a citronovou šťávu, přivedeme k varu a chvíli provaříme.
  2. Do sklenice nalijeme rum, zalijeme přeceděnou směsí vody a koření.
  3. Dosladíme, ozdobíme plátky citrónu.

Zdroje receptů: Alkoholium