Blue tray with jam filled cookies for easter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linecké cukroví

  • 250 g máslo
  • 350 g hladká mouka
  • 120 g moučkový cukr
  • 3 ks žloutek
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • marmeláda na slepení
  1. Prosejeme na válu mouku, přidáme cukr, přidáme na kousky nakrájený tuk a žloutky, zaděláme těsto. Těsto necháme v chladu odpočinout.
  2. Posypeme si vál a vyválíme tenký plát těsta. Vykrajujeme tvary a skládáme na plech s pečícím papírem. Na polovině tvaru vykrajovátkem vypíchneme střed.
  3. Pečeme dorůžova a vychladlé cukroví slepujeme marmeládou.

 

Easter gingerbread cookies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Měkké velikonoční perníčky

  • 50 g máslo
  • 400 g hladká mouka
  • 1 lžička perníkové koření
  • 1 lžička jedlá soda
  • 2 ks vejce
  • 140 g cukr moučka
  • 2 lžíce tekutý med

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme měkké a pružné těsto. Hotové těsto necháme přes noc odležet zabalené v potravinářské folii v lednici. Druhý den vyválíme těsto na zhruba půl centimetru silný plát a pomocí vykrajovátek vykrájíme perníčky. Ty skládáme na plech s pečícím papírem a potřeme žloutkem. Pečeme na 160 °C zhruba 8 minut. Upečené perníčky můžeme ozdobit a ihned podávat.

 

6214

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj obrázku: Apettitonline

Klasický mazanec

  • 500 g polohrubé mouky + trochu hladké mouky na poprášení těsta
  • 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
  • špetka muškátového květu
  • špetka mletého anýzu
  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 200–250 ml vlažného mléka
  • 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
  • 2–3 žloutky
  • 50 g pokrájených oloupaných mandlí
  • 30 g vlašských ořechů
  • 50 g spařených a opláchnutých rozinek
  • 1–2 lžíce rumu
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení
  1. Připravíme si všechny suroviny a necháme je ohřát všechny na stejnou pokojovou teplotu. Připravíme si kvásek z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky. Necháme v teple kvásek vzejít. V misce s rumemm si namočíme rozinky. Vezmeme si velkou mísu do které prosejeme mouku přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl. Nastrouháme citronovou kůru a přidáme mleté koření. Trošku mouky si necháme na podsypání.
  2. Do místy se směsí přilijeme kvásek, rozinky, žloutky, dvě třetiny sekaných mandlí a nakájené ořechy. Vše zalijeme rozpuštěným vlažným máslem. Vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto.
  3. Hotové těsto poprašte moukou a dejte do čisté mísy. Zakryjte čistou utěrkou a nechejte kynout zhruba dvě hodiny. Aby se do těsta dostal vzduch, promíchejte jej během kynutí  2-3x vařečkou.
  4. Po vykynutí těsto ještě propracujte a vytvořte si bochánky. Ty naskládejte na připravený plech s pečícím papírem. Na plchu budou bochánky znova kynout. Předehřejte si troubu na 220 °C. Pomažte bochánky vejcem a posypte zbylými mandlemi. Vložte do trouby.
  5. Prvních pět až 10 minut pečeme zprudka poté snížíme teplotu na 150-160 °C a pomalu dopékáme. Před koncem pečení můžeme opět snížit teplotu, mazance přikrýt alobalem nebo pečícím papírem – tak se vám nepřipálí. Jestli je mazanec upečený poznáte pomocí špejle, kterou píchnete do středu mazance. Pokud se nebude po vytažení lepit je hotovo a můžete vytáhnout z trouby.
  6. Právě vytažený mazanec ihned potřeme rozpuštěným tukem, necháme vychladnout. Vychladlý můžeme posypat cukrem.