Přepuštěné máslo – GHÍ
Návod na přípravu přepuštěného másla – Ghí
Jediné co budeme k výrobě potřebovat je máslo. V našem receptu použijeme 1 kilo másla.
- Zapneme sporák na střední stupeň, do dostatečně velkého hrnce pokrájíme máslo na menší kousky a necháme rozpustit.
- Jakmile máme máslo rozpuštěné stáhneme sporák na nižší stupeň a za občasného promíchání necháme takto hodinu ohřívat.
- Pokud chceme můžeme během ohřívání sbírat vzniklou pěnu. Nebo ji necháme v hrnci, ghí potom bude mít oříškovou vůni.
- Téměř hotové máslo poznáme tak, že je čiré a jde vidět až na dno hrnce. Můžeme opět o stupeň zvýšit teplotu, jen pozor, ať se máslo nepřepálí. Jakmile se na dně začnou tvořit hnědé kousíčky a máslo přitom zůstává čiré, je hotovo.
- Hotové ghí přecedíme do sklenice přes jemný nerezový cedník s plátnem. Cezení můžeme zopakovat víckrát, je-li potřeba.
- Necháme ztuhnout.
- Ghí skladujeme v chladu, nejlépe v uzavřené nádobě.
Publikováno