Jak vyčistit žehličku? Na tuto otázku známe jednoduchou odpověď. Postačí vám pár surovin, které určitě najdete doma i vy.

Zubní pasta : Tu vyzkoušejte jako první – je nejšetrnější k vaší žehličce a také velmi účinná, pokud tedy není připálenina nebo usazenina staršího data. Trochu klasické zubní pasty si dejte na hadřík a vyčistěte s ním žehličku. Nakonec vlhkým hadříkem žehličku očistěte od špíny a zubní pasty.

Bílý ocet : Nalijete ocet nebo stejný díl octa a vody do vodní nádržky vaší žehličky tak, aby byla z jedné třetiny plná. Žehličku zapněte a nastavte na středně vysokou teplotu. Na 5-10 minut zapněte páru. Poté stejný postup opakujte s čistou vodou. Nakonec otřete dno žehličky a parní otvory papírovým ubrouskem nebo čistým hadrem. Octem si krásně vyčistíte parní průduchy od rzi i vodního kamene.

Soda : Pokud se jedná o odolné skvrny a rez na desce žehličky, připravte si pastu ze 2 čajových lžiček sody a trochy vody. Vzniklou pastou pak důkladně postižené místo hadříkem vyčistěte. Poté žehlicí plochu otřete vlhkým hadříkem. Místo vody se může smíchat jedlá soda s octem.

Noviny: Ideální řešení, pro připáleninu z vosku na žehličce. Zahřejte žehličku na vysokou teplotu a začněte žehlit noviny. Vosk se vstřebá do novin. Po odstranění vosku je nutné pro jistotu vyčistit žehličku jedním z výše uvedených metod.

Sůl: Metoda je účinná, jen postupujte šetrně a opatrně, aby se žehlička nepoškrábala. Příliš abrazivní čištění poškodí topné desky. Vysypejte sůl na vlhkou utěrku a zapnutou žehličkou opatrně přejíždějte směrem dopředu a dozadu. Tímto způsobem se zbavíte opravdu odolných skvrn. Nechte žehličku vychladnout a štětcem odstraňte přebytečnou sůl z parních otvorů. Otřete navlhčeným hadříkem.

Zdroj: Seamsandscissors.com