O léčebných účincích černého bezu se všeobecně ví. Kromě lékařství se ale používá černý bez i v kosmetice, kuchyni a je oblíbený i v zahradách.

Černý bez v kosmetice

Nálev z květů černého bezu se dá používat k čištění a omývání citlivé pokožky, která reaguje alergicky na nešetrné chemické přípravky. Nálev si připravíme přelitím 2 polévkových lžíc sušených květů 0,5 l vroucí vody. Necháme 10 min luhovat a jemně s ním omýváme obličej či jiné partie.

Černý bez v kuchyni

Kdo by odolal krásně vonícímu čaji z květu černého bezu, když ví, že pomůže při chřipce, rýmě, čistí zahleněné průdušky, pomůže vypotit se, ničí hnilobné bakterie, zmírní bolesti hlavy, snižuje vysoký tlak, tiší bolesti nervového původu.

Někdo dá přednost sladkému sirupu z květu či bezinek. Sirup má pak stejně léčivé účinky jako čaj. Máme pro vás i recept na bezinkový sirup z květů černého bezu

A jak lahodně a zdravě chutná med z květu černého bezu.

Často se také z omytých plodů připravuje špičkové domácí víno nebo jiné likéry. Z bezinek lze připravit  i marmelády.

Květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – této dobrotě se říká kosmatice.

Šťáva lisovaná z plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce především do ovocných směsí.

Černý bez na zahrádce

Zlobí vás na zahrádce hlodavci či krtci? Vysaďte si černý bez a zbavte se těchto vetřelců. Zvláště když jim necháte tlít a zapáchat v noře bezovo původně čerstvé listí.

Vlastně má černý bez ještě jednu sílu – magickou. Větévka bezu prý ochrání před čarodějnicemi, zlými duchy či před bleskem.