Výzva pro zahrádkáře: chřest
Chřest je velice náročný na výsadbu. Jeho sázení a pečování o jeho růst je skutečně během na dlouhou trať. Po dobu tří let se o chřest a jeho zeminu musíme pečlivě starat. Pak ale sklízíme ovoce plné vitamínů a zdraví cenných látek. Tedy vlastně ne ovoce, ale chřest.
Chřest na zahrádce v prvním roce – kvalitní příprava
- Na podzim před výsadbou je nutné půdu hluboce rigolovat do hloubky 50–90 cm.
- Do brázdy uložíme vrstvu kompostní zeminy smíšenou s chlévským hnojem.
- Chřestu se daří v lehkých vápenitých půdách.
- Semena vyséváme buď do truhlíčku, nebo do pařeniště.
- Výsev přímo do volné půdy je možný až v dubnu.
- Semena před výsevem 1–2 dny máčíme, nejlépe při teplotě okolo 22 °C.
- V březnu vysazujeme do řádků 30 cm hlubokých a 40–60 cm širokých, v lajnách 150 cm od sebe.
- Sazenice zasypeme 5–7 cm kompostní zeminy a mírně přitlačíme.
- Pravidelně zaléváme, odplevelujeme a při okopávce postupně přihrnujeme.
- Během prvního roku vyraší zelené prýty, které ponecháváme růst až do podzimu a teprve pak je u země odřízneme.
Chřest na zahrádce ve druhém roce – pečujeme, hnojíme, zaléváme, plevelíme
- Vzrostlé sazenice s pěti až šesti očky vysazujeme na záhon ve druhém roce.
- Během jejich růstu je vydatně hnojíme a pečujeme o ně podobně jako v předešlém roce.
Chřest na zahrádce ve třetím roce – už to pomalu bude…
- Až ve třetím roce sklízíme úspěch.
- Na jaře se na rostlinu nahrne kopka zeminy až 30 cm vysoká.
- Pod ním začnou rašit fazochy.
- Jakmile začnou rašit, můžeme je sklízet.
- Denní přírůstek je zhruba 15 centimetrů vysoký.
- Sklizeň provedeme v dubnu až květnu několikrát po sobě.
Tip na vaření: Přečtěte si také tipy, jak chřest připravovat v kuchyni.

Publikováno