Chřest je velice náročný na výsadbu. Jeho sázení a pečování o jeho růst je skutečně během na dlouhou trať. Po dobu tří let se o chřest a jeho zeminu musíme pečlivě starat. Pak ale sklízíme ovoce plné vitamínů a zdraví cenných látek. Tedy vlastně ne ovoce, ale chřest.

Chřest na zahrádce v prvním roce – kvalitní příprava

  • Na podzim před výsadbou je nutné půdu hluboce rigolovat do hloubky 50–90 cm.
  • Do brázdy uložíme vrstvu kompostní zeminy smíšenou s chlévským hnojem.
  • Chřestu se daří v lehkých vápenitých půdách.
  • Semena vyséváme buď do truhlíčku, nebo do pařeniště.
  • Výsev přímo do volné půdy je možný až v dubnu.
  • Semena před výsevem 1–2 dny máčíme, nejlépe při teplotě okolo 22 °C.
  • V březnu vysazujeme do řádků 30 cm hlubokých a 40–60 cm širokých, v lajnách 150 cm od sebe.
  • Sazenice zasypeme 5–7 cm kompostní zeminy a mírně přitlačíme.
  • Pravidelně zaléváme, odplevelujeme a při okopávce postupně přihrnujeme.
  • Během prvního roku vyraší zelené prýty, které ponecháváme růst až do podzimu a teprve pak je u země odřízneme.

Chřest na zahrádce ve druhém roce – pečujeme, hnojíme, zaléváme, plevelíme

  • Vzrostlé sazenice s pěti až šesti očky vysazujeme na záhon ve druhém roce.
  • Během jejich růstu je vydatně hnojíme a pečujeme o ně podobně jako v předešlém roce.

Chřest na zahrádce ve třetím roce – už to pomalu bude…

  • Až ve třetím roce sklízíme úspěch.
  • Na jaře se na rostlinu nahrne kopka zeminy až 30 cm vysoká.
  • Pod ním začnou rašit fazochy.
  • Jakmile začnou rašit, můžeme je sklízet.
  • Denní přírůstek je zhruba 15 centimetrů vysoký.
  • Sklizeň provedeme v dubnu až květnu několikrát po sobě.


Tip na vaření:
Přečtěte si také tipy, jak chřest připravovat v kuchyni.