Přichází jaro a s ním se probouzí i včely, od kterých brzy získáme i nový med. Již naše babičky znaly léčivé účinky tohoto lahodně sladkého včelího produktu.

Proč je med tak zdravý?

  • Vědci prokázali, že med ničí spoustu nežádoucích mikroorganismů. Navíc nemá žádné nežádoucí účinky jako chemicky vyrobené antibiotika,
  • posiluje imunitu,
  • je známý jako prevence proti rýmě, kašli, angíně,
  • pozitivně působí na vysoký tlak, pálení žáhy, zácpu,
  • lze ho použít na nespavost, zklidňuje nervy,
  • léčivě působí na rány, popáleniny, omrzliny, proleženiny, popraskané rty.

Med užívejte jako prevenci. Postačí k tomu každý den jedna lžička medu. Příliš přitom nezáleží, jestli budete užívat med lesní, luční nebo smíšený.

Chcete-li si s ním osladit např. bylinkový čaj, počkejte nejprve, až vám trochu zchladne. Med by nikdy neměl přesáhnout teplotu 40°C, aby nepřišel o své účinné látky.