Jak si uvařit pampeliškový med
Přelom dubna a května je sezóna pampelišek. Známá léčivá bylina, ze které se sbírá kořen, mladé lístky, stvol i květ. Pampeliška je neocenitelná léčivka, která se dá využít v kuchyni v mnoha podobách.
Připravte si lahodný pampeliškový med
Budete potřebovat:
- 5 hrsti pampeliškových květů
- 1/2 l vody
- 1 kg cukru
- 1+1 citrón
- 1 pomeranč
Květy opláchneme, procukrujeme, pokapeme šťávou z 1 citrónu a necháme 12 hodin stát. Potom zalijeme 1/2 l vody a necháme do druhého dne vyluhovat. Poté květy s vodou svaříme a po vychladnutí přecedíme. Získanou tekutinu svaříme s cukrem a s oloupaným pomerančem a druhým citrónem. Necháme vychladnout. Tento postup opakujeme, dokud med nezhoustne. Horký ho plníme do skleniček, které obrátíme dnem vzhůru.
Zdroj: Heky.cz
Publikováno
CHYBA-největší chybou je opláchnout vodou pyl od včel a medáků.To je totiž na květných medech to nejvíc důležité a zdravé.Po namočení rostliny propereme ručně a brouky i nečistoty vyjmeme.Jinak medy vaříme jak s pampelišek tak jitrocele tak i černých bezinek a přdáváme vždy citrony a jeden pomeranč. Eva a Pepa