Přelom dubna a května je sezóna pampelišek. Známá léčivá bylina, ze které se sbírá kořen, mladé lístky, stvol i květ. Pampeliška je neocenitelná léčivka, která se dá využít v kuchyni v mnoha podobách.

Připravte si lahodný pampeliškový med

Budete potřebovat:

  • 5 hrsti pampeliškových květů
  • 1/2 l vody
  • 1 kg cukru
  • 1+1 citrón
  • 1 pomeranč

Květy opláchneme, procukrujeme, pokapeme šťávou z 1 citrónu a necháme 12 hodin stát. Potom zalijeme 1/2 l vody a necháme do druhého dne vyluhovat. Poté květy s vodou svaříme a po vychladnutí přecedíme. Získanou tekutinu svaříme s cukrem a s oloupaným pomerančem a druhým citrónem. Necháme vychladnout. Tento postup opakujeme, dokud med nezhoustne. Horký ho plníme do skleniček, které obrátíme dnem vzhůru.

Zdroj: Heky.cz