Jak poznat kvalitní med?
České včelařství má dlouhou tradici. Bohužel či vlastně pro nás bohudík v České republice platí daleko přísnější zákony pro včelaře než v okolních zemích. Hlídá se přesné složení medu, obsah cukrů i vody. Co to pro nás znamená?
Jak poznáme pravý med?
- Každý kvalitní med postupem času zkrystalizuje. Zkrystalizovaný med je naopak znamením kvality. Med, který nezkrystalizuje a je příliš řídký, obsahuje příliš vody. Pravý med musí obsahovat u nás v ČR maximálně 18 % vody.
- Když nám začne ze sklenice med přetékat, je to známka kvašení medu. Med byl stáčen nevyzrálý. Včelař pozná vyzrálý med tak, že si ho včely již v plástech zavíčkovaly. Teprve takový med sbírá.
- V Česku není povolena léčba včelstev antibiotiky. Díky tomu máme větší jistotu, že český med nebude obsahovat žádná chemicky vyrobená antibiotika.
- Každá sklenice medu musí mít etiketu, ze které se dozvíte zemi původu i jméno včelaře. Nestačí udání místa původu EU. Už to by měl být pro spotřebitele varovný signál.
- Med koupený v obchodě s etiketou „med na vaření“ rozhodně nebude med pravý. Med vařením a pečením ztrácí své léčebné účinky. Ty ztrácí mimochodem již zahřátím na více než 40 ºC.
- Najděte si nejlépe ověřeného včelaře v okolí, od kterého kupují med i vaši známí.
Publikováno