Chřest a jeho léčivé účinky
Všichni víme že chřest je velice chutná zelenina. Věděli jste také, že je výborným zdrojem vlákniny a obsahuje řadu vitamínů?
Když vybereme alespoň ty nejvýraznější, obsahuje chřest:
- beta-karoten,
- vitamíny B,
- vitamín C, E a K,
- kyselinu listovou,
- esenciální oleje,
- riboflavin a
- stopové prvky vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, zinku, železa a jódu.
Chřest nejenom že brání zadržování vody v těle, ale má také příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest. Údajně dokáže rozpouštět močové kameny a brání jejich tvorbě.
Chřest dále snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi.
Ač se na první pohled chřest nezdá, zlepšuje plodnost a je také považován za výborné afrodiziakum.
Víte, jak poznáte, že je chřest, který kupujete, čerstvý? A jak chřest správně připravovat, aby si uchoval co nejvíce vitamínů a zdraví prospěšných látek? Čtěte kuchyňské vychytávky na Heky.cz.

Publikováno