Všichni víme že chřest je velice chutná zelenina. Věděli jste také, že je výborným zdrojem vlákniny a obsahuje řadu vitamínů?

Když vybereme alespoň ty nejvýraznější, obsahuje chřest:

  • beta-karoten,
  • vitamíny B,
  • vitamín C, E a K,
  • kyselinu listovou,
  • esenciální oleje,
  • riboflavin a
  • stopové prvky vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, zinku, železa a jódu.

Chřest nejenom že brání zadržování vody v těle, ale má také příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest. Údajně dokáže rozpouštět močové kameny a brání jejich tvorbě.

Chřest dále snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

Ač se na první pohled chřest nezdá, zlepšuje plodnost a je také považován za výborné afrodiziakum.

Víte, jak poznáte, že je chřest, který kupujete, čerstvý? A jak chřest správně připravovat, aby si uchoval co nejvíce vitamínů a zdraví prospěšných látek? Čtěte kuchyňské vychytávky na Heky.cz.