Černý bez: listnatý keř plný zdraví
Sezóna černého bezu začíná zpravidla v červnu. Jeho krásně aromaticky vonící květ láká všechny milovníky přírodních léčivých látek. Má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Sbírat se dají v podstatě všechny jeho části.
Co všechno černý bez léčí
Kořeny
Z kořenů se vyrábějí výtažky a odvary, které pomohou při kloubních potížích. Výhonky bezu používaly naše babičky na zmírnění bolesti zubů. Léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa.
Listy černého bezu
Listy černého bezu se tradičně používaly hlavně pro léčbu kloubních potíží. Obklady z černého bezu se přikládaly na postižené části těla. Báby kořenářky zastavovaly práškem z rozemletých suchých listů černého bezu krvácení z nosu.
Květy černého bezu
Čaje ze sušených květů, med či sirup z květu černého bezu pomáhají při:
- nachlazení, prochladnutí,
- rýmě, rozpouští hleny,pomohou při vypocení,
- bronchitidě,
- při bolesti hlavy,
- nervových potížích,
- zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak,
- zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti,
- ničí hnilobné bakterie,
- a v neposlední řadě má močopudný účinek.
Plody černého bezu
Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Nezralé plody mají projímavý účinek. Ten se však sušením plodů černého bezu ztrácí.