Sezóna černého bezu začíná zpravidla v červnu. Jeho krásně aromaticky vonící květ láká všechny milovníky přírodních léčivých látek. Má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Sbírat se dají v podstatě všechny jeho části.

Co všechno černý bez léčí

Kořeny

Z kořenů se vyrábějí výtažky a odvary, které pomohou při kloubních potížích. Výhonky bezu používaly naše babičky na zmírnění bolesti zubů. Léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa.

Listy černého bezu

Listy černého bezu se tradičně používaly hlavně pro léčbu kloubních potíží. Obklady z černého bezu se přikládaly na postižené části těla. Báby kořenářky zastavovaly práškem z rozemletých suchých listů černého bezu krvácení z nosu.

Květy černého bezu

Čaje ze sušených květů, med či sirup z květu černého bezu pomáhají při:

  • nachlazení, prochladnutí,
  • rýmě, rozpouští hleny,pomohou při vypocení,
  • bronchitidě,
  • při bolesti hlavy,
  • nervových potížích,
  • zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak,
  • zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti,
  • ničí hnilobné bakterie,
  • a v neposlední řadě má močopudný účinek.

Plody černého bezu

Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Nezralé plody mají projímavý účinek. Ten se však sušením plodů černého bezu ztrácí.