Detoxikace organismu znamená očistu našeho těla od nahromaděných škodlivých látek – toxinů. Za ty je v našem těle zodpovědná například strava, ale výraznou roli zde hraje i životní prostředí a samotný životní styl. Našemu tělu škodí pesticidy, nejrůznější chemikálie, výfukové plyny, alkohol i některé potravinářské přísady. Ani tuky, cholesterol a volné radikály našemu tělu neprospívají. Detoxikace je pro organismus velmi důležitá – může odstranit příčiny i samotnou podstatu nemocí.

V boji proti škodlivinám v lidském těle je podstatné správné fungování ledvin, jater a tlustého střeva. Proto je potřeba zaměřit se na jejich pročištění a tím podpořit jejich správnou funkci. Jaro je k tomuto očistnému kroku jako stvořené.

Pár tipů k detoxikaci organismu

  • Základem očisty je zvýšení pitného režimu. Je potřeba vypít během dne až tři litry tekutin, nejlépe čisté vody nebo bylinkového čaje. Tím nejlépe pročistíte ledviny.
  • Dalším tipem na pročištění organismu jsou zeleninové šťávy. Odšťavněte čerstvou zeleninu – především řepu a mrkev a šťávu vypijte co nejčerstvější. Šťáva z řepy má silné antioxidační účinky, proto je vhodné ředit ji z počátku trochou čisté vody. Zjemnit ji můžete šťávou z mrkve.
  • Pochutnejte si na jablkách – jsou ideální potravinou k pročištění jater a střev
  • Banány posílí vaši imunitu a napomáhají vylučování škodlivých látek z organismu
  • Vynechejte nebo alespoň omezte kofein, nikotin a alkohol
  • Dopřejte si dostatek spánku i odpočinku
  • Rozprouděte váš lymfatický systém na čerstvém vzduchu- věnujte se sportu jako jsou běh, jízda na kole nebo na bruslích
  • K lepšímu trávení vám pomůže brokolice
  • Omezte ve svém jídelníčku sůl a tučné pokrmy
  • K očistě a regeneraci celého organismu účinně přispívá česnek
  • Cibule podporuje vyprazdňování střev a činnost jater i slinivky
  • Uvařte si kopřivový čaj – k pročištění organismu je přímo ideální
  • Konzumujte medvědí česnek – roste volně v přírodě  a jedná se o první zelené lupení, které se po zimě v přírodě objevuje. Najdete jej na vlhkých a zastíněných místech, přibližně od konce března do půlky května. Konzumují se jeho listy, a to nejlépe za syrova. Lze jej použít všude tam, kde do jídla přidáváme klasický česnek, cibuli nebo petrželku. Výborný je také jen tak nasekaný na chleba s máslem.
  • Vypijte každé ráno na lačno vlažnou vodu se šťávou z citrónu
  • Přidejte do svého jídelníčku celozrnné pečivo a luštěniny

Nejrůznějších tipů a rad na jarní očistu orgasnismu je samozřejmě daleko víc. Teď už záleží jen na každém z vás, zda máte chuť udělat něco víc pro své tělo a zdraví. Vyzkoušejte některý z našich tipů a věřte, že to vašemu zdraví rozhodně prospěje.